2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

Duonos ledai - tobuliausias desertas





Viskas prasidėjo nuo to, kai prieš porą metų nusipirkau duonos ledų kažkuriam prekybos centre ir grižus namo su tuomet dar būsimu vyru suvalgiau visą dežutę. tada supratau, kad šiam desertui atsispirti ypač sunku, nes jo skonis visiškai patenkino manuosius skonio receptorius. paskui, kai ėmiau laikytis Chazano dietos, visi ledai buvo pamiršti, tame tarpe ir šie. sekantį kartą kažką panašaus teko ragauti vienam Kauno restorane "Sadutė". ten jie pavadinti vienuolių duonos ledais, patiekiami su trintomis uogomis. o taip.. skonis taip pat dieviškas..
dar jų teko valgyti ir "Bernelių užeigoje", taip pat patiekti su tintomis uogomis.. dar lyg prirašyta buvo, jog tai tradiciniai lietuviški ledai. na šiaip abejočiau, nes nelabai įsivaizduoju, ar kas gamino plombyrus senovės Lietuvoje, bet kad be juodos duonos, kurios nelabai kur kitur įsigysi, nepasigamina šie ledai, tai faktas.
išragavus visur šio skanėsto,  nusprendžiau pasilepinti ir namie. ir gavos labai skanus desertas, visiškai atitinkantis restoranuose teikiamų desertų skonį.
šiaip ledai, jeigu renkamės liesus, pieniškus, šerbetus, o ne grietininius, yra labai jau nekaltas desertas. viena porcija ledų(kur vafliniuose puodeliuose būna), tėra kažkur 100-150kcal. kalbu apie šerbetus arba pieniškus ledus. šokoladiniai, karameliniai ar grietininiai plombyrai - čia jau atskira kalba.
šiem duonos ledam naudojau paprasta "Cento" plombyrą, kuris buvo pats liesiausias ir pats neriebiausias. bijojau, kad gal labai tiš ar išskys, bet buvo labai gerai. jis toks pakankamai saldus, tiko idealiai.

dviem žmonėm sočiai pasmaližiauti tikrai užteks:

250gr vanilinių ledų(sunaudojau puse dežutės "Cento" plombyro)
50gr juodos duonos

duoną supjaustom kubeliais ir kepinam orkaitej, kol sudžiūva ir gražiai apskruda. palaukiam kol pravėsta, dedam į elektrinį malūnelį ar kitą smulkinimo prietaisą ir susmulkinam iki trupinių. trupinius gerai išplakam su ledais iki vientisos masės. galima valgyt iš karto, arba palaikius dar šaldiklyje.
beje, tokie ledai labai sotūs man pasirodė, viena porcija gavosi 200kcal. ir valgant toks jausmas, lyg kokių cukraus dalelyčių įdėta, nors jokių papildomų saldiklių ar grietinėlių nedėjau, gavos labai labai skanus desertas.

galima valgyti su trintom uogom, bet man jau būtų per saldu.

4 komentarai:

  1. duonos ledai yra labia, labai gerai... esu ir aš gaminus. labai patiko...
    va maniškiai http://www.tinginiai.com/index.php?option=com_content&view=article&id=153%3Aledai-su-duona-alus-sirupas-ir-karamelins-figos&Itemid=8

    AtsakytiPanaikinti
  2. man ir labai labai skanu :) vakar svecius vaisinau, tai valge stebedamiesi, visiem lb patiko :)
    o su figom geras variantas, turetu tikti. as dar mastau pertrint su kokiom dziovintom slyvom :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. super receptukas, super blogas :))) Visos kūdinasi, kūdinasi, bet nė viena negali surašyti K-A-I-P tą daro. Smagu, kad išdrįsai. Tikrai yra neblogų idėjų.Dėkui, pasinaudosiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. smagu, kad patiko :) dabar toks darbymetis, ne visada yra kada pagaminti kažką vertesnio dėmesio, ne visada yra galimybė nufotkinti, o dar mažiau laiko lieka dienorasčio rašymui :)

    AtsakytiPanaikinti