iš vakaro pagaminti saldainiai prie rytinės kavos reiškė tik vieną - ilgasis savaitgalis prasidėjo! jeigu jau gaminu kažką saldaus, tai tik savaitgalį ir tik su sąlyga, jog saldumynais bus galima pavaišinti aplinkinius. šiaip man smagiausias yra pats gaminimo procesas. nežinau kodėl, bet savo pagaminto saldumyno man pakanka mažo gabalėlio. aš jį galiu valgyt ilgai, pasimėgaudama, galvodama kaip čia ką patobulinti. tuo tarpu pirktinių saldumynų galiu suvalgyt daug, per daug net neskanaudama, nemastydama, nesimėgaudama.. todėl nuo šiol dažniausiai gaminu pati, juk nesvalgysi kilogramo saldainių, kai kiekvieną saldainiuką tenka apčiupinėti,suformuoti, pamiluoti :) kažkaip viskas žymiai subtiliau ir intymiau gaunas, todėl pradėjus valgyti, atrodo bendrauji su maistu, o ne tiesiog jį doroji.
taigi penktadienio vakare pagamintų, o šeštadienio rytą su šeima skaniai suvalgytų saldainiukų receptas. beje, receptas nužiūrėtas iš knygos 'Maistas kaip vaistas".
apie 20 saldaniukų pagaminti sunaudojau:
50gr džiovintų slyvų
50gr razinų
50gr datulių
25gr migdolų
25gr lazdyno riešutų
3 šaukštai citrinos sulčių
šaukštas sviesto
50gr juodojo šokolado
slyvas, razinas, datules ir riešutus sumalam elektriniu malūnėliu arba kitu prietaisu, įpilam citrinos sulčių(būtinas komponentas, suteikiantis nepakartojamą skonį). gaunam tirštą masę iš kurios šaukšteliu formuojam norimo dydžio saldainiukus.
sviestą išlydom su šokoladu. dviem šakutėm mirkom saldainiukus į šokoladą, sudedam į didelę lėkštę, kad nesiglaustų vienas prie kito. laikom šaldytuve per naktį arba kol sustingsta šokoladas.
vienas saldaniukas(kiek mažesnis už graikinį riešutą) gavos apie 50kcal.
2010 m. lapkričio 1 d., pirmadienis
Moliūgų keksas
niekad nešvenčiau Hellowyno, tiesa pasakius, šiemet irgi, bet moliūgų pyragą(o tiksliau netgi du) vis dėl to iškepiau. visų pirma todėl, kad jau truputi pabodo moliūgienės, kad ir kokios skanios bebūtų. moliugas pusryčiam, pietum ir vakarienei - truputi per daug :) todėl nusprendžiau sunaudoti kepant keksą.
stengiuosi nepiknaudžiauti saldumynais, tačiau be galo mėgstu gaminti, todėl leidžiu sau iškepti kokį pyragėlį ar tortuką, jeigu žinau, jog valgytojų bus pakankamai daug. taip ir buvo šį savaitgalį. teko lankyti daug giminių aukštaitijoje, todėl prikepiau kekso ir šokoladinio moliūgų pyrago(apie tai kitam bloge) ir vaišinau giminaičius. visai gerai taip, ir pats paragauji, ir kitus pavaišini, ir neapsivalgai, nes skanus naminis keksas ar pyragas ilgai ant stalo neužsibūna.
o gaminau pagal vieną receptą iš internetinio dienoraščio su minimaliais nukrypimais.gavos labai skanus keksas.
vienam keksui reikės:
3 1/2 stiklinių miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio sodos
trupučio druskos
po 1/2 šaukštelio kardamono, malto imbiero, cinamono
vanilinio cukraus
3 kiaušinių
1 stilklinės nerafinuoto rudojo cukraus
1/2 stiklinės aliejaus
1 1/3 stiklinės kefyro
450 g moliūgo tyrės
saujos razinų
o procesas toks. visų pirma pasigaminau moliūgų tyrę. moliūgus supjaustom nedideliais gabalėliais, sudedam į kepimo skardą ir kepam orkaitėje kažkur 190C temperatūroje apie 40min(arba kol suminštėja moliūgas). kodėl kepti, o ne pvz virti? taip moliūgas nebūna toks vandeningas, tyrė gaunas tokia kaip košelė, nebuna labai labai skysta.
iškepusį moliūgą sumalam smulkintuvu. va ir moliūgų tyrė.
kiaušinius išplakam su cukrum, vaniliniu cukrum, sudedam tyrę, kefyrą ir aliejų. viską gerai išmaišom. pilam miltus, sumaišytus su druska, kepimo milteliais ir soda, viską išmaišom, dedam razinas, permaišom. orkaitę įkaitinam iki 180C temperatūros, kekso formą ištepam sviestu ir pabarstom džiuvesėliais, krečiam tešlą ir kepam apie 1 val. džiovinam ant grotelių.
kadangi kepant keksą turėjau dar ir svečių, tai nenorėjau jų nuskriausti. užmaišiau šiek tiek daugiau tešlos ir iškepiau keletą keksiukų. gavos tikrai labai labai skanūs, man kakodėl skanesni nei pats keksas :)
2010 m. spalio 29 d., penktadienis
Grūdėtos varškės apkepas su persimonais
varškės apkepas - toks patiekalas, kurį galėčiau valgyti kasdien. šis apkepas tiesiog tobulas, nesausas, be galo aromatingas, toks labiau desertas, nei pagrindinis patiekalas. o grūdėta varškė čia labai tiko, tiesiog valgant taip ir jauti tas kruopeles. žodžiu, mano skonio receptoriam kaip tik, net jokių tortų ar pyragų nereikia. kadangi jau vakaras ir daug tingiu raįyti, tiesiog įmetu receptuką. beje, toks patiekalas labai tinka vakarienei - lengvai virškinamas ir pakankamai baltymingas.
3 porcijom reikės:
2 indelių (400gr) grūdėtosios varškės
2 kiaušinių
2 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus
3-4 šaukštų manų kruopų
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
druskos
vanilinio cukraus
1 persimono
šiek tiek migdolo drožlių pabarstymui
o gamyba itin itin paprasta. kiaušinius išplakam su cukrum, druska ir vaniliniu cukrum. sudedam varškę, kruopas, kepimo miltelius, viską gerai išmaišom. persimoną nulupam, supjaustom nedideliais kubeliais, sudedam į varškę. viską suverčiam į skardą(kadangi kepiau stiklinėj, tai jokiu sviestu netepiau, bet jei metalinė, tai,manau, riektų sviestu ištept) ir kepam apie pusvalandį 190C temperatūroje.
būtų galima valgyt su kokiom trintom uogom ar jogurtu, bet man paties apkepo skonis buvo toks tobulas(ir saldumo, ir drėgumo užteko), kad valgėm tiesiog vieną su arbata.
Visas apkepas gavos kažkur 900kcal, taigi viena porcija apie 300kcal.
3 porcijom reikės:
2 indelių (400gr) grūdėtosios varškės
2 kiaušinių
2 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus
3-4 šaukštų manų kruopų
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
druskos
vanilinio cukraus
1 persimono
šiek tiek migdolo drožlių pabarstymui
o gamyba itin itin paprasta. kiaušinius išplakam su cukrum, druska ir vaniliniu cukrum. sudedam varškę, kruopas, kepimo miltelius, viską gerai išmaišom. persimoną nulupam, supjaustom nedideliais kubeliais, sudedam į varškę. viską suverčiam į skardą(kadangi kepiau stiklinėj, tai jokiu sviestu netepiau, bet jei metalinė, tai,manau, riektų sviestu ištept) ir kepam apie pusvalandį 190C temperatūroje.
būtų galima valgyt su kokiom trintom uogom ar jogurtu, bet man paties apkepo skonis buvo toks tobulas(ir saldumo, ir drėgumo užteko), kad valgėm tiesiog vieną su arbata.
Visas apkepas gavos kažkur 900kcal, taigi viena porcija apie 300kcal.
Moliūgų kugelis
šiandien mano namuose pradėjo erą antras moliūgėlis.. 11kg :) ir šis jau mažesnis, nei praeitas :) taigi teko kibti į darbą.
mėgstu blynus, blynelius, apkepus, taigi ir šį kartą gaminau kažką neaiškaus, bet fantastiškai skanaus :) šis kugelis patinka tuo, kad yra itin lengvas, suvalgius didžiausią gabalą niekas nespaudžia, neveržia, nėra sunkumo jausmo, o skonis, bent jau man, pranoksta tikrajį bulvių kugelį. dar pliusas tas, kad pasigaminti žymiai lengviau.
taigi 2 žmonėm reikės:
400-500gr moliūgo be žievės
1 kiaušinio
pusės stiklinės lieso pieno
3 šaukstų miltų
druskos
prieskonių(pastaruoju metu visur dedu provanso žolelių mišinį)
pipirų
o gamyba itin paprasta, tiesiog sutarkuojam stambia burokine tarka moliūgą, įmušam kiaušinį, pilam pieną, beriam miltus, dedam prieskonius, viską gerai išmaišom ir suverčiam į nedidelę kepimo skardą. kepam kažkur pusvalandį 190C temperatūroje.
ypač skanu su jogurtine grietine, apibarstyta druska.
visa skarda(dviem žmonėm) gavos apie 300kcal.
mėgstu blynus, blynelius, apkepus, taigi ir šį kartą gaminau kažką neaiškaus, bet fantastiškai skanaus :) šis kugelis patinka tuo, kad yra itin lengvas, suvalgius didžiausią gabalą niekas nespaudžia, neveržia, nėra sunkumo jausmo, o skonis, bent jau man, pranoksta tikrajį bulvių kugelį. dar pliusas tas, kad pasigaminti žymiai lengviau.
taigi 2 žmonėm reikės:
400-500gr moliūgo be žievės
1 kiaušinio
pusės stiklinės lieso pieno
3 šaukstų miltų
druskos
prieskonių(pastaruoju metu visur dedu provanso žolelių mišinį)
pipirų
o gamyba itin paprasta, tiesiog sutarkuojam stambia burokine tarka moliūgą, įmušam kiaušinį, pilam pieną, beriam miltus, dedam prieskonius, viską gerai išmaišom ir suverčiam į nedidelę kepimo skardą. kepam kažkur pusvalandį 190C temperatūroje.
ypač skanu su jogurtine grietine, apibarstyta druska.
visa skarda(dviem žmonėm) gavos apie 300kcal.
Neriebi lengva sūrelių masė
labai mėgstu sūrelius :) o kas jų nemėgsta? :) tik kartais jau geriau turbūt leisti sau šokolado gabalėlį suvalgyti, negu iš pažiūros niekuom nekaltą varškės desertuką. juk tai varkškė, kas čia tokio? ar bandėt žiūrėt, kokio kaloringumo tie sūreliai ir kokio riebumo? o kiek jų galėtumet vienu kartu suvalgyti? aš tai drasiai bent kokius 3-4 suvalgau :)
o ir tėvai dažnai vaikam perka, ir ne kartą teko matyti, kaip beveik per prievartą verčia suvalgyti, nes juk varškyte, juk sveika. bet ar tikrai sveika? dažnas surelis pagamintas iš 24% riebumo varškės.. bet ką daryti, jei norisi? :)
aš atradau alternatyvą. man skaniausia iš viso yra sūrelių pati masė, galėčiau nusipirkus indelį vieną be nieko sudrožti. dabar dažnai taip ir darau, tik pasigaminu pati. o tai labai paprasta.
pasigaminti nemazam kiekiui sūrelų masės Jums reikės:
1 indelio "Mūsų" liesos švelniosios varškės
2 šaukštų mėgstamo jogurto arba šaukšto uogienės
šiek tiek vanilinio cukriuko
poros šaukštų razinų(jeigu kas mėgstat)
o gaminimas paprastas kaip du kart du :) tiesiog tereikia viską sumaišyti, jei dedam razinas, tai jas nuplikyti, kad būtų minkštesnės ir viskas :)
aš dar būna, jog prisipjaustau banano, pasitrinu šakute ir sumaišau su mase.
skonis fantastiškas, varškė tokia lengvutė, man nesiskiria niekuom nuo sūrelių masės. vaikai(pati neturiu, bet teko išbandyt ant svetimų:)) valgo irgi su dideliu noru. tokia varškyte galima sutepti sausainius, vaflius arba valgyti vieną su arbata :) taip pat įdėjus druskos, prieskonių, krapų, gaunas fantastiškas sūrus uztepalas ant duonos, vietoj visokių kitokių kreminių užtepalų.
pabandykit, tikrai nenusivilsit :)
sumaišius 200gr liesos varškytės su pora šaukstų jogurto ar šauksštu uogienės gaunam tik 200kcal :) o tai kiek daugiau nei vienas surelis :)
p.s. bent jau kol kas, šios varškės randu pirkti tik didziosiose IKI ir RIMI. Maximose, deja, bet nėra..
Baklažanas, įdarytas vištos skrandukais ir tofu
kameroje ilgai riogsojo pakelis vištos skrandukų. vaikystėje labai juos mėgau, kai mama pjaudavo vištą, virtą skranduką visad man atiduodavo, man tai didžiausias delikatesas būdavo. deja, dabartiniai broilerių skrandukai nebe tokie, kaip anksčiau. kažkokie kietesni, mažiau mėsingi, nebeišeina man jų taip skaniai pagaminti. tai nusprendžiau pagudrauti.
šaldytuve suradau balkažaną ir sugalvojau, jog visai įdomu būtų skrandukais įdaryti šią daržovę.
iš vakaro atsišildžiau skrandukus, pridėjau prieskonių ir užpyliau pienu, kad būtų minkštesni. taigi, jeigu ir Jūs norėtumėt pabandyt ką nors įdomesnio nuveikt su skrandukais, Jums reikės:
300gr vištos skrandelių
stiklinės pieno
mėgstamų prieskonių(aš dėjau daug čili, pipirų, druskos)
1 svogūno
2 baklažanų
100gr Tofu(sojų varškė)
1 nedidelės paprikos
pusės skardinės konservuotų pomidorų(luptų, pjaustytų)
taigi skrandukus marinuojam su prieskoniais ir pienu. geriausiai iš vakaro. kitą dieną verdam skrandukus piene(jeigu reikia, dar papildom, kad apsemtų) apie 30min. piene virdami jie būna minkštesni. tada sumalam mėsmale kartu su svogūnu.
Baklažanus išskobtuojam, paruošiam tokius ale laivelius, pabarstom druska ir paliekam pastovėti. išimtą baklažano minkštimą supjaustom, dedam į keptuvę, kartu su maltais skrandukais, supjaustyta paprika ir įpilam šiek tiek vandens. troškinam ant nedideles ugnies kokias 10 - 15min. sudedam pomidorus, dar patroškinam ir jau visai pabaigoje įdedam Tofu.
baklažanus nuplaunam ir dedam į vidų mėsos ir daržovių masę. kepam orkaitėje apie 40min 190C temperatūroje.
aš įdariau tik vieną baklažaną(2 puseles), likusią masę labai skaniai vakare suvalgėm su makaronais, gavos toks ale Bolognesse padažiukas :)
mum su vyru patiko, vienas didelis vos įveikiamas baklažaninis laivelis gavos apie 200kcal!
2010 m. spalio 26 d., antradienis
Žuvies kukuliai su žirnelių padažu arba vakarienė Šrekui :)
vakare dažnai valgau žuvį, kurios ilgus metus nemėgau, o dabar tai vienas skaniausių patiekalų vakarienei.. numetus kilogramus, pasikeitė ir skonio receptoriai :) kodėl rekomenduojama valgyt tokį maistą, galit paskaityti čia.
nors šiandien labai neturėjau laiko, bet kad jau buvau atsišildžius menkės file, tai gamintis :) ir tikrai nepasigailėjau :) pavakarieniavau tobulai :)
5 vidutinio dydžio kotletukam sunaudojau:
300gr menkės file
1 kiaušinio baltymą
šaukstą avižinių dribsnių
2 šaldytų špinatų kubelius
druskos
pipirų
padažui:
80gr šaldytų žirnelių
1/4 stiklinės lieso pieno
1 šauktą grietinės 12% riebumo
menkės file ir špinatus sutrinam smulkintuvo pagalba iki vientisos masės. sudedam kiaušinio baltymą, pridedam prieskonių, įberiam avižinius dribsnius. iš gautos masės formuojam kotletukus ir dedam į garų puodą(arba į orkaitę) ir garinam kokias 15min. per tą laiką į padažinę supilam pieną, sudedam žirnelius ir truputį patroškinam. kai žirneliai suminkštėja, sutrinam juos šakute ar kokiu kitu prietaisu(galima ir į smulkintuvą sudėt, bet jau tingėjau..), dar patroškinam ir jau prieš pat pabaigą sudedam grietinę.
į lėkštę dedam kotletukus, pilam padažiuką ir valgom:)
prie šio patiekalo labai tiktų virtos bulvės, bet vėlgi, tingėjau :)
suvalgiau 3 kotletukus ir tikrai jaučiuosi soti :) o kalorijų labai nedaug, vienas kotletukas apie 50kcal :) puse pagaminto padažo dar panašiai "kainavo". taigi, vakarienė viso tik 200kcal.
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)