2010 m. lapkričio 1 d., pirmadienis

Moliūgų keksas




niekad nešvenčiau Hellowyno, tiesa pasakius, šiemet irgi, bet moliūgų pyragą(o tiksliau netgi du) vis dėl to iškepiau. visų pirma todėl, kad jau truputi pabodo moliūgienės, kad ir kokios skanios bebūtų. moliugas pusryčiam, pietum ir vakarienei - truputi per daug :) todėl nusprendžiau sunaudoti kepant keksą.
stengiuosi nepiknaudžiauti saldumynais, tačiau be galo mėgstu gaminti, todėl leidžiu sau iškepti kokį pyragėlį ar tortuką, jeigu žinau, jog valgytojų bus pakankamai daug. taip ir buvo šį savaitgalį. teko lankyti daug giminių aukštaitijoje, todėl prikepiau kekso ir šokoladinio moliūgų pyrago(apie tai kitam bloge) ir vaišinau giminaičius. visai gerai taip, ir pats paragauji, ir kitus pavaišini, ir neapsivalgai, nes skanus naminis keksas ar pyragas ilgai ant stalo neužsibūna.

o gaminau pagal vieną receptą iš internetinio dienoraščio su minimaliais nukrypimais.gavos labai skanus keksas.

vienam keksui reikės:
3 1/2 stiklinių miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio sodos
trupučio druskos
po 1/2 šaukštelio kardamono, malto imbiero, cinamono
vanilinio cukraus
3 kiaušinių
1 stilklinės nerafinuoto rudojo cukraus
1/2 stiklinės aliejaus
1 1/3 stiklinės kefyro
450 g moliūgo tyrės
saujos razinų

o procesas toks. visų pirma pasigaminau moliūgų tyrę. moliūgus supjaustom nedideliais gabalėliais, sudedam į kepimo skardą ir kepam orkaitėje kažkur 190C temperatūroje apie 40min(arba kol suminštėja moliūgas). kodėl kepti, o ne pvz virti? taip moliūgas nebūna toks vandeningas, tyrė gaunas tokia kaip košelė, nebuna labai labai skysta.
iškepusį moliūgą sumalam smulkintuvu. va ir moliūgų tyrė.

kiaušinius išplakam su cukrum, vaniliniu cukrum, sudedam tyrę, kefyrą ir aliejų. viską gerai išmaišom. pilam miltus, sumaišytus su druska, kepimo milteliais ir soda, viską išmaišom, dedam razinas, permaišom. orkaitę įkaitinam iki 180C temperatūros, kekso formą ištepam sviestu ir pabarstom džiuvesėliais, krečiam tešlą ir kepam apie 1 val. džiovinam ant grotelių.


kadangi kepant keksą turėjau dar ir svečių, tai nenorėjau jų nuskriausti. užmaišiau šiek tiek daugiau tešlos ir iškepiau keletą keksiukų. gavos tikrai labai labai skanūs, man kakodėl skanesni nei pats keksas :)

1 komentaras:

  1. Išbandžiau ir šitą vakar... Nu prasikeikiau aš su juo - vis buvo neiškepęs ir neiškepęs, o kadangi vis atidarinėjau tikrinti (na, spėju, kad dėl to), tai baisiai sukrito ir gavosi kaip koks kugelis... Skanumo tai labai skanus, nu bet jau suvargau su juo kaip... ir išvaizdos jokios :( Kitą kartą reiks gal karštesnėj orkaitėj ar ilgiau bandyti kepti...

    AtsakytiPanaikinti