2010 m. spalio 26 d., antradienis

Kviečių sėlenos - panaudojimo galimybės kulinarijoje



kol ruošiu produktus sriubai(apie tai kitam bloge), noriu pakalbėti apie vieną mums visiems labai naudingą maisto produktą - sėlenas.

Ką apie sėlenas sako Vikipedia?

Sėlenos - grūdų perdirbimo produktas, malant atskirtos grūdų luobelės. Sėlenos yra šalutinis miltų ir kruopų perikarpo) ir aleurono sluoksnio dalelės. Paviršiniai grūdų sluoksniai, iš kurių gaunamos sėlenos, yra integrali grūdo dalis. Nuo grūdų pašalinus sėlenas jų maistinė vertė sumažėja. gamybos produktas. Jas sudaro grūdo luobelės.
Sėlenos gaunamos iš bet kokių grūdų. Sėlenų nereikėtų painioti su pelais -  irgi nuo grūdų pašalinamu sluoksniu, tačiau pelai yra ne grūdų dalys, o grūdus gaubę žvyneliai, sudaryti daugiausia iš celiuliozės ir netinkami maistui. Sėlenos turi omega-3 riebalų rūgščių, daug krakmolo, baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Maistinės smulkintos sėlenos naudojamos kaip priedas kepiniams skaidulinėmis medžiagomis papildyti.

Šiaip sėlenos dar vadinamos žarnyno šluota, mat padeda virškinimo procesam, todėl ypač naudingos tiems, kuriems pastoviai kietėja viduriai. tik padauginti nereiktų, kažkur teko skaityti, jog per dieną nerektų suvartoti daugiau nei šaukšto šio produkto. matyt paskui per daug iššluot viską gali :)

kai kam turbūt kils klausimas kurgi dabar tas sėlenas dėti? patikėkit, šiaip imti ir valgyt tikra neskanu, sprangu ir turbūt būtų net pavojinga :D

aš sėlėnas visad dedu į sriubas. čia jos labai tinka, kadangi ypač trintas sriubas jos dar patirština, tai nei miltų dėt nebereikia. įpylei šaukštą sėlėnų, tai ir sveika, ir skonio nepagadina :)
taip pat dažnai sėlenas dedu į apkepus(pvz į kalafiorų, moliųgų apkepus). taip pat truputį patirština :)
dar mėgstu sėlenų pridėt į kotletukus, blynelius,troškinius :)
žodžiu tikrai geras atradimas, kuris beje, labai skalsus, tai nusipirkai maišelį, susipylei į indelį šalia druskinės ir naudoji kada reikia :)
o kur Jūs naudojat sėlenas?

2 komentarai:

  1. Sėlenų aš dedu į kefyrą, jogurtą ar pasukas :) taip man ir skaniau, ir sočiau, ir figurai į naudą :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. as selenas dedu ant sausu psuryciu su jogurtu kiekviena ryta :)

    AtsakytiPanaikinti